Penaja

Monday, August 15, 2011

30
Komen
Menabung Untuk Hari Perkahwinan

Assalamualaikum semua pembaca kacak dan cantek...

Saat aku menaip entri keadaan di luar hujan yang tak sepoi langsung bahasanya bahkan lebat yang amat ibarat memaksa aku untuk menyambung tidur kembali. suasana sejuk yang menyamankan sungguh aku rasa sekarang ni sehingga terlupa yang sekarang ni aku sedang menaip entri untuk blog bukanlah menghasilkan cerpen cerita sedih.

Ok mukaddimah yang sangat mengarut kat atas ni. aku tau dah 3 hari aku tak update blog sampai dah ada yang terlupa bahawa aku ni ada blog sebenarnya kan. aku tau tu kalau aku tak buat promosi blog aku ni takkan ada la yang nak lawat punye. aku faham aku sape. <-- ayat tacing.

Dah la aku teruskan dengan tajuk entri aku ye menabung untuk hari perkahwinan. korang mesti tertanya-tanya kan "Eh ABANG KACAK dah nak kahwin ke?? Ala sedihnyeee. HUHU" . jangan cepat panik ye semua. lambat lagi aku nak kahwin lebih-lebih lagi aku masih muda dan masih belum ada calon. peluang masih terbuka buat semua lagi ye. <-- takleh blah promote diri sendiri.

Sebenarnya entri ni untuk menyarankan korang supaya menabung ni. sebab banyak kebaikan menabung ni sebenarnya. pernah ke korang dengar kalau menabung kena sakit buah pinggang?? takde kan. maksudnya menabung ni hanya ada kebaikan je yang keburukan takde langsung ye.

Aku pun baru bermula menabung secara serius ni pertengahan sem lepas. kalau zaman kecik-kecik dulu keje nak korek tabung je. tabung empatposen korek tigaposen macam mana la nak banyak kan. tapi sejak pertengahan sem lepas aku mula menabung secara aktif dan takkan korek tabung tanpa sebab yang munasabah. aku buat tabung sendiri guna botol hundredplus je dengan menebuk lubang sendiri gunakan gunting. tak payah nak membazir untuk beli tabung kan. 

Hasil pendapatan tabungan sem lepas hampir seratus ringgit ye. tak caye korang tengok gambar kat bawah ni.


Ha banyak kan duit ni. ni baru start dari pertengahan sem lepas kalau dari awal sem lagi banyak kot. jom la korang kita sama-sama menabung ye sem depan. mana tau duit yang kita tabungkan ni boleh guna untuk kahwin nanti ke kan. tak ke untung kita nanti. hehe

Oklah setakat ni je entri aku untuk hari ni ye. Korang semua aku baru buat page blog. Sapa-sapa yang berminat boleh tekan like kat belah kanan ni ye bawah shoutbox. klik like tau aku paksa ni. HAHA

* tahun ni rasa macam nak kad raya pulak. #okbai.

30 puji si kacak:

SyazwanSarawak said... [Reply to comment]

rasanya kalau dapat jana duit pakai blog mulai sekarang, umur 25 dah boleh hantar pinang >.<

fiq. said... [Reply to comment]

setiap sem aku nabung weh, pastu aku beli brg2 yg aku suke terutamanya gajet2 idaman ku,hehehe

seronot gak menabung ni =] =]

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@SyazwanSarawak
kau blog hebat takpe la. pakai innity kan boleh la nak simpan duit ni. macam aku ni takleh kot. huhu

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fiq.
owh yeke. aku nak simpan buat kawen duit ni. taknak la gune beli pape buat masa ni. hehe

Nyamuk Terbang said... [Reply to comment]

aku sllu menabung
tpi sllu jgk hbs
haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Nyamuk Terbang
kau sama mcm zaman aku kecik2 dulu la ni. baru je masuk tabung pagi petang dah korek. haha

Mr.PinGu said... [Reply to comment]

byknyer wet nak sket! hehe

hazirah kasimon said... [Reply to comment]

hohoh :D gwa pon wat care ni tapi asek2 bocor masuk mesen air mineral @@ . hebad lah dapat satossss ringget!~~!!!

puteri ain said... [Reply to comment]

hasil menabung best !hehe

miss as said... [Reply to comment]

hahaha..tahniah la si kacak!tp as kan boleh dpt dlm rm140 satu sem n dah dua taon kot menabung!kuikuikui....cuti se yg da 4 bulan ni dpt kompol rm100 da..tu pon x g masok bank lg sbb mesen syiling bank asek rosak je!btw,TIPS nye nk menabung dgn byk = buat satu disiplin CONTOHNYE jgn benarkan ade dwet syiling LANSUNG dlm wallet...ade mmbr buat jgn benarkan dwet rm5 dlm wallet...pehh hasilnye lg lumayan :)) baru best!n selamat mencube tips ni!

namaakulynn said... [Reply to comment]

mmg tanam semangat baru utk sem baru bulan 9 ni.menabung sebanyak mungkin.cepat penuh,cepat kawen.hahaa

AesyaZealous said... [Reply to comment]

bgus la awk simpan duit. senang la kite nak kawin nnt.
okbai.

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Mr.PinGu
takleh2. ni duet utk masa depan takleh bagi. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@hazirah kasimon
mana ada hebat dapat seratos. yg penting kena hari2 la menyimpan walaupun seposen. yg penting jgn korek bila dah simpan sebab kalau sekali dah korek mesti akan korek banyak kali. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@puteri ain
a'ah sangat best!! hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@miss as
wah ni lagi hebat. boleh jadi sifu ni. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@namaakulynn
ha jom2 kita simpan banyak2. boleh kawen cepat kan. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@AesyaZealous
errkk!! jujurnya awak ni. haha

Hans said... [Reply to comment]

menabung la
nanti nak kahwin senang
:-)

Shuhaida Subri said... [Reply to comment]

wah.. bagusnya.. anak sapa la ni?

mimi_atia said... [Reply to comment]

pian..bagi r aku skit duit tue..nak letak dalam tabung aku..tabung aku xpenuh lg nie..

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Hans
kau pun menabung la jugak hans. boleh sama2 kahwin nanti kan. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Shuhaida Subri
anak mak dengan ayah la. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@mimi_atia
haha mimi. mana boleh. kau simpan la sendiri. penat tau aku simpan ni. hehe

zaty luvlianncezzz said... [Reply to comment]

beshhnya kalo bakal isteri dgr nih. :)

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
balik KAMPUNG!!

syrupmasin said... [Reply to comment]

haha..aku dah pernah tabung2 nih..tp ta pernah nk penh..aku mesti amek duet tuh gune untuk isi air :D

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@zaty luvlianncezzz
bakal isteri takde lagi. jadi takde sapa2 yg dengar la. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@syrupmasin
haha. hati kena kuat kalau nak menabung ni. kalau tak memang kejap je la menabung lepas tu dah korek balik. hehe

syrupmasin said... [Reply to comment]

haha..sbb hati aku ta cekal la doe smpai korek2 non stop..ehh korek tabung ye :D

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@syrupmasin
haha. aku dah ingat korek lain dah. nasib baik kau cakap korek tabung. hehe

Penaja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apesal.com

 

Blog Si Kacak Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger