Penaja

Thursday, August 18, 2011

66
Komen
Belajar Loghat Nogori Part 2

Assalamualaikum semua pembaca kacak dan cantik...

Bertemu kita sekali lagi dalam kelas belajar loghat nogori. sekarang kita dah berada di part 2 yang dimana minggu lepas kita dah belajar kata ganti nama diri dalam Negeri Sembilan iaitu Ese, Eden dan Ekau. korang semua dah tengok ke belom?? eh ape ada yang tak tengok lagi ke?? kalau camtu <KLIK SINI> untuk tengok part 1 punye. jangan lupa tengok tau rugi kalau tak tengok. hehe

Ok la minggu lepas kan dah belajar pasal kata ganti nama diri kan, minggu ni aku nak ajar korang masa bila nak menukarkan perkataan-perkataan dalam bahasa standard ni kepada loghat nogori iaitu dengan bunyi 'O'.

1. Apabila huruf 'A' berada di belakang secara automatiknya ia akan berubah menjadi huruf 'O'.
contohnya ialah :
  • Apa --> Apo
  • Mana --> Mano
  • Meja --> Mejo
2. Apabila huruf 'E' berada dihadapan sekali atau selepas huruf konsonan dibahagian depan perkataan secara automatik jugak akan berubah menjadi 'O'.
contohnya ialah :
  • Emak --> Omak
  • Teman --> Toman
  • Gemas --> Gomeh (nama tempat aku)
3. Apabila huruf 'U' berada di kedua hujung sebelum konsonan lain secara automatik akan berubah menjadi 'O'.
contohnya ialah : 
  • Betul --> Boto
  • Penuh --> Ponoh.
  • Semput --> Sompot.
Selain daripada mengubah perkataan menjadi 'O' terdapat jugak perkataan khas seperti PERGI dan LAGI yang diubah menjadi POIE dan LAIE.
POIE dengan cara sebutannya PO YI.
LAIE dengan cara sebutannya LA YI.

Selain itu juga, dalam Negeri Sembilan turut akan mengubah perkataan yang huruf dibelakangnya mempunyai -AT kepada EK.
contohnya ialah :
  • Sempat --> Sompek
  • Tempat --> Tompek
  • Cepat --> Copek.
Sekarang kita akan melihat video yang disediakan oleh aku untuk membantu korang lebih faham. kalau tak faham jugak sila tengok dua kali. kalau tengok dua kali pun tak faham jugak. bagitau kat ruangan komen nanti minggu depan aku buat video lagi untuk kelas akan datang dengan penerangan yang lebih jelas ye. 




Amacam ada faham sikit tak lepas tengok video ni. maaf ye sebab kualiti kurang jelas aku terpaksa convert dia sikit kalau tak size dia besar susah nak upload tapi yang penting suara clear kan. muka aku tak penting pun yang penting sound dia. macam biasa video ni takde edit sebab aku tak pandai edit.

Ok cukuplah setakat ni je ye kelas kita untuk minggu ni. korang boleh tekan like kat page aku kat bawah shoutbox dibelah kanan ni ye. kat sana korang boleh la tanya kalau ada apa-apa yang tak faham kan. kalau taknak tanya pun kena tekan like jugak ye. paksa ni. HAHA

Untuk anak-anak Negeri Sembilan pulak aku jemput korang semua untuk like <PAGE NI> ni memang khas untuk anak-anak Negeri Sembilan ye. :)

Jangan lupa bersama dalam episod minggu depan ye. hari yang sama tapi waktu je yang tak pasti bila. hehe

* mungkin tak online selama 3 hari bermula esok.



66 puji si kacak:

Kami@Saya said... [Reply to comment]

ini best bro..eden mmg suko loghat nogori nih..

Hans said... [Reply to comment]

ko dah macam fadzilah kamsah...hehehehehe
tapi sora ko sedap
:-)

syrupmasin said... [Reply to comment]

wiwit baju melayu..haha..perghhh..stgh mati doe kalu nk cakap lepas tuh nk kene igt prinsip2 nih laie..haha..

AesyaZealous said... [Reply to comment]

susoh bonar nak belajor loghat nogori ni.. (main hentam je akuu..haha)

omok omok..haha

Zul Fattah said... [Reply to comment]

aku layan bro.. walaupun tak berapa paham.. haha

fiq. said... [Reply to comment]

haha, betul2,,kalau kelas nogori, pakei le baju minagkabau,,haha

*t upsi bukak kelas bahasa nogori, apo laie,, sign le jadi lecture.. =]

namaakulynn said... [Reply to comment]

LOL!den sukoooo ni!

baru 2tahun blajar nilai,tpi mmg sukaaaa la dgr kgnkwn pure n9 cakap.sedappp je bunyiiii.haha

Takashi Manganji said... [Reply to comment]

susoh ngat nk blajo bahase nogori nih..pening pale ambe=)

zaty luvlianncezzz said... [Reply to comment]

sambungan ri tue ke? =)

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
petua cari jodoh!

Syahir Ramli said... [Reply to comment]

den pon org nismilan yo...bru nk jumpo geng dlm blog ni ha.... gud job bro!

http://budakkelosa.blogspot.com

abah khalisha said... [Reply to comment]

Tergeliat lidah don belajar bahasa ni.ehehhe
Nostalgia Lagu Raya dan ANDA

SyazwanSarawak said... [Reply to comment]

walaupun duk somban 5 tahun, aku masih tergeliat lagi nak sebut >.<

Umie Artoqiemie said... [Reply to comment]

saya suko bahaso nogori...


kamek suka gilak2 hahahaha.

Dhiya Fariza said... [Reply to comment]

eden nak poie KOTO

my aunt said this to me when i was a little kid. now that i understand, she meant it as kota.

btw, kampong den kat nghombau :D

tomatokering :) said... [Reply to comment]

OMOKKKK kah3 !!

eden terpikat dgn bidio nih . err larikkkkkkkkk . kah3

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Kami@Saya
suko loghat nogori ko?? baguih2 ekau ni. timo kasih yo. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Hans
bahaha. takde makna sedap sora aku. kalau menyanyi mau gugur langit tau tak punya tak sedap sora aku tu. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@syrupmasin
haha. takpe2. slow2 ye bro. lama2 boleh la tu. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@AesyaZealous
haha sonang yola. errr omok?? haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
layan je la bro walaupun tak paham. lama2 paham la tu. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fiq.
haha. baju minangkabau pun aku tak tau camne.

wei tak layak kot aku nak jadi lecturer bahasa nogori ni. jadi tutor boleh la. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Takashi Manganji
dakpe la gitu. cakak ganu je la. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@zaty luvlianncezzz
a'ah sambungan aritu. :)

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Syahir Ramli
la yoko. ado jugak geng nogori ni. best2. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@abah khalisha
takpe2. slow ye. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@SyazwanSarawakkau org shah alam kot. mana biasa dgn loghat2 ni. haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Umie Artoqiemie
ooo. suko ye. bagus2. kamek pun suka. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Dhiya Fariza
owh yeke. org ghombau rupo ea. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@tomatokering :)
err. terpikat ke?? malu den. haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@namaakulynn
den pun suko jugak. hehe

ir yien 9897 said... [Reply to comment]

ternganga seketika..
best nyer lancar ckp n9..

nak cari suami n9 lah..huhu
kalau gaduh ngn dia..mesti tergelak..sbb suka dengar bahasa n9 dia :)

dhiera said... [Reply to comment]

best ni..memang jarang2 orang buek.
hiks.
walaupun saya keturunan minang, perkataan yg simple2 je berani cakap. yang lain tu cakap melayu biasa sebab takut salah. atau campo-campo melayu+minag. hehehe
lagipun, balik kampung je baru ada orang nak cakap minang dengan den.

syrupmasin said... [Reply to comment]

haha..baek cikguuu :D

Adam Idris said... [Reply to comment]

hehehe kampung nenek kat negeri sembilan, pekat woooo

alif haris said... [Reply to comment]

apo kono eaa jang ..
haha tu nogori pnye loghat kan :p

fieDa saHaDdiN said... [Reply to comment]

4bulan den xdonga loghat noghori ni..ekau buek den ghindu la...loghat potamo den bolaja kek upsi..hahahaha..

ezzaty said... [Reply to comment]

HAHAHAHA..bagusnye wat entry nie..
ase rindu nak ckap negeri..time skola kat batu kikir dlu ustzah ajar qs pon dalam bahasa nogori :D

WAHIDA ALIAS said... [Reply to comment]

woww!!very detail.cool lah.
pasni blk hostel nk ckp noghori ngn toman den.ok x ok x?

mimi_atia said... [Reply to comment]

pian..nnti ajr la bahasa nogori yg pelik2 mcm yg lain dri yg lain@ yg luar biasa lah..huhu..

fiq. said... [Reply to comment]

eleh, tuto ng lecturer lebey kurang lee

ainaa.syafiqah27 said... [Reply to comment]

hehehe.. lepas nie blh dah nak cakp n9.. hehe

fairuz said... [Reply to comment]

haha aku dulu blaja kat n9 pun tak lepas2 loghat nogori ni hahaha :D

Muslimah Optimis said... [Reply to comment]

hihihi.. baru berpeluang tengok.. lawak yang omok tu..hehehe...

btw tok muda, kakak muda baru perasan la yang tok muda pernah komen kat entry kakak muda yang neh View

terperasan masa nak buat backlink tadi..heheh... nantikan latest entry pasal dosa dalam perkahwinan.. :-)

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@ir yien 9897
cari la suami negeri 9. org negeri 9 kan kacak2. haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@dhiera
keturunan minang?? lagi susah kot cakap minang ni. sy sendiri pun kurang faham cakap minang. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@syrupmasin
bagus muridku. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Adam Idris
haha. abis tu paham tak??

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@alif haris
hehe. a'ah loghat nogori tu. bagus2. :)

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fieDa saHaDdiN
dah pandai ke cakap nogori skrg fieda?? hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@ezzaty
wah memang betul2 pekat la ustazah tu sampai ajar qs pun dalam loghat nogori. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@WAHIDA ALIAS
haha. ok2. jemput la cakap dgn kawan2 tu ye. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@mimi_atia
ok mimi. bereh boh!! hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fiq.
tutor bawah sikit dari lecturer tu kan??

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@ainaa.syafiqah27
hehe. bagus la camtu. tahniah2!! hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fairuz
lidah kau keras ni sebab tu tak lepas2. haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Muslimah Optimis
akak jgn cakap apa2 pasal omok. malu sy. haha

fieDa saHaDdiN said... [Reply to comment]

@muhamadsufian89
nk kato ghoti tu xla sgt..tp bole la nk phm n ckp skit2..ptt blog ko ni ado sblm den jmpa tok wan kt sembn ritu..leh borak lme ng die..huhu

Anonymous said... [Reply to comment]

jang! kau poe ambik penggolan kek porak lah baruh tu, kang kau gait nior masak ompek bijik, peh tu kau sandarkan penggolan tu kek pokok biaweh lah derek tu.... omak gumah orang begolek lah hilir na jap....... hm...... kengkawan sesape leh translet dlm bahasa standard??????????

Nazrul Naz said... [Reply to comment]

Memang besst..... Belajar nogori boleh x tolong ajar sye bahasa nogori

Nazrul Naz said... [Reply to comment]

Memang besst..... Belajar nogori boleh x tolong ajar sye bahasa nogori

Nazrul Naz said... [Reply to comment]

Memang besst..... Belajar nogori boleh x tolong ajar sye bahasa nogori

Nazrul Naz said... [Reply to comment]

Boleh ajar loghat nogori sue minat

Nazrul Naz said... [Reply to comment]

Boleh ajar loghat nogori sue minat

Shah Lin said... [Reply to comment]

Tak buleh bukak pon bideo eh? Sey guno smartphone...

Norsafuan Narihan said... [Reply to comment]

Suko wan ongah den dongar ea. Duit den botingkek tingkek. Separuh oghang nak cakap nismillan ni bebolit lidah ea. Lain tompek laen cagho ea. Den banggo jadi budak noghori.

Norsafuan Narihan said... [Reply to comment]

A.ah tahu takpo. Den ponah beboghak dongan oghang minang ni. Oma aiii laen macam seleng ea. Dyo paham den koba. Bilo dyo cakap , ha itu deh satu perduo yo den paham. Pokek bona tekau jang.
Haha kito ni tempeihhh yo. Minang tu bahaso boto ea..

Penaja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apesal.com

 

Blog Si Kacak Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger