Penaja

Thursday, August 11, 2011

74
Komen
Belajar Loghat Nogori Part 1

Assalamualaikum kepada semua pembaca kacak dan cantek...

Semalam aku ada update blog kan dan hari ni sekali lagi aku update memang jarang-jarang sekali dapat tengok aku dapat update 2 hari berturut selalunya 2 minggu berturut-turut je kan. haha

Eh ok aku malas nak panjangkan cerita sangat. untuk entri kali ni aku nak ajar loghat nogori iaitu loghat Negeri Sembilan. Dok rumah sepanjang cuti ni hari-hari speaking nogori dengan MOM dan DAD aku buat aku tiba-tiba je nak buat entri pasal ni. rasa macam menarik jugak kan idea ni sebab tak ramai lagi yang buat. lagipun untuk loghat nogori ni kurang sikit pendedahan kat mana-mana blog selain loghat negeri lain.

Bagi entri kali ni aku sediakan video sekali untuk korang dengan bermodelkan aku la kan. beraksi di hadapan kamera bukan perkara yang mudah. mungkin korang akan rasa jelik dan jengkel dengan video tersebut tapi atas kesungguhan aku yang ingin buat video tersebut dengan harapan korang akan lebih mudah untuk menyebut perkataan nogori yang aku ajar dalam blog ini.

Untuk belajar loghat nogori part 1 kita akan belajar kata ganti nama diri dalam loghat nogori. kata ganti nama diri ni kira asas sebelum kita belajar perkataan yang lebih ekstrem ye. mari kita tengok kata ganti nama diri apa yang terdapat dalam loghat nogori ye.

1. ESE = SAYA
Perkataan ESE ni disebut seperti ESEI tapi membawa maksud sebagai SAYA dalam loghat nogori yang biasanya digunakan ketika bercakap dengan orang yang lebih tua dari kita.

2. EDEN = AKU
Perkataan EDEN ini disebut dengan E = EA dan DEN = THEN dan digabungkan menjadi EDEN yang membawa maksud AKU yang biasanya digunakan ketika bercakap bersama rakan sepermainan, member ofis, budak kelas, geng lepak kat shopping complex, jiran sebelah, rakan sekelas dan yang sewaktu dengannya.

3. EKAU = ENGKAU.
Perkataan EKAU ini disebut dengan E = EA dan KAU seperti biasa dan digabungkan menjadi EKAU yang membawa maksud ENGKAU yang biasanya digunakan ketika bercakap bersama rakan sepermainan dan sewaktu dengannya. perkataan ini tidak sesuai digunakan ketika bercakap dengan orang tua kerana risiko di tampar dengan kelajuan maksimum di muka amatlah tinggi kerana bersikap kurang ajar tanpa di minta.

Ok ini sekadar gambaran secara kasar untuk korang yang nak belajar loghat nogori. sekarang aku nak bagi gambaran secara halus melalui video ala-ala malu dari aku. jemput tengok ye. harap dapat sediakan baldi di sebelah anda kerana ditakuti muntah setelah melihat muka aku yang tak sekacak nama blog ni.


Ha amacam dah puas layan dah. ada faham tak lepas tengok video ni. ok ni first time ye aku buat video untuk publish. so aku tak reti nak edit-edit ni sebab aku serius buta IT dan tak reti nak buat macam Anuwar Hadi atau Mat Luthfi tapi aku harap korang faham dan apa yang aku nak terangkan sampai kat korang. harap-harap korang boleh berkongsi entri ni kepada kawan-kawan lain semoga semua dapat belajar loghat nogori jugak ye. :)

Ok setakat ni je entri untuk kali ni. Untuk part 2 maybe aku akan publish minggu depan ye. macam biasa video tetap ada. sekian terima kasih. :)

74 puji si kacak:

tomatokering :) said... [Reply to comment]

tak dapek den nak nengok ekau kacak dalam bideo . tenet den lombap aih >..<''

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@tomatokering :)
la rugi la camtu. kalau dapek tengok mau terpikat ni. haha

Dhiya Fariza said... [Reply to comment]

ese memang goma boto dongan entry ekauh ni eh.

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Dhiya Fariza
goma yo. bagusla camtu. hehe

Alya Esprézzo™ said... [Reply to comment]

hahahahaahah..abam kacak, eden dah terpikat kek ekau bilo nengok bideo ekau niee..hahahahaahahahahhah

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Alya Esprézzo™
wahaha. statement berani lagi jujur ni. malu la den camni. kikiki~

mizmarmalade said... [Reply to comment]

eheheehe! nice entry neh... tutorial loghat perak yep :p

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@mizmarmalade
haha. teman tak pandai cakap perak la. takleh la nak buat tutorial. hehe

fieDa saHaDdiN said... [Reply to comment]

jangg..ooo..janngg..bgga den kek ekau ni ha..memg kacak la..haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fieDa saHaDdiN
malu kot aku tengok video sendiri ni ko tau tak?? haha

ir yien 9897 said... [Reply to comment]

den pun orang N9 :)
NICE entry..

jangg cantik baju,ada tempahan tak..huhuhu

blogger better faster cheaper ..hehehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@ir yien 9897
dok bolah mano n9 tu??

haha takdo tempahan la baju ni. ni baju boli kodai yo. kodai mano pun lupo dah ni. hehe

bukankosong said... [Reply to comment]

ha..ha..

skema giler video

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@bukankosong
haha. takde idea sangat dah. camne nak buat tak bagi skema ek??

mira syira said... [Reply to comment]

salam.. abangg.. nak sign!! hehehehe

mmg kau nmpak sweet sgt lah kan dlm vdeo tuh... keep it up.. aku sokong 101% huahuahua..

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@mira syira
w'salam. ye dik. nak sign ye. meh sini abg sign. hehe

mekasih ye teruskan menyokong tau. :)

syazrinakuya said... [Reply to comment]

hai kain pelikat ensemmmmm. haha, gojes lah.

fiq. said... [Reply to comment]

pewwiit,,semarkk habis ekau yer...boleh le lepaih ni eden panggil ekau kacak cutey (jambu) hehe

fiq. said... [Reply to comment]

pewwiit,,semarkk habis ekau yer...boleh le lepaih ni eden panggil ekau kacak cutey (jambu) hehe

fiq. said... [Reply to comment]

pewwiit,,semarkk habis ekau yer...boleh le lepaih ni eden panggil ekau kacak cutey (jambu) hehe

puteri ain said... [Reply to comment]

nice :)

fa-rho-ha-alif-nun said... [Reply to comment]

wahhh. se mmg sukooo nengok laki pakaii pelekatt cam kau ni haaaa.

AesyaZealous said... [Reply to comment]

aku rase kalau aku xpenah jumpe ko mesti aku tak gelak tgk video nih..memandangkan dh penah jumpe, aku gelak tak henti2!

wakakakakaakakaka!!!

apesal cara ko cakap senada je? haha tak variasi la..xde tinggi rendah..takmo2, nnt aizudin suruh lakon semula lak..hahahaahhaha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@syazrinakuya
ye aku tau kain pelikat tu memang sangat hensem ye. haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fiq.
punye la teruja sampai 3 komen bagi ek?? haha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@puteri ain
tq2. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fa-rho-ha-alif-nun
haha. se baru abih semayang maso ni. maleh nak tukar toruih yo rakam. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@AesyaZealous
haha. nanti la aku praktis depan cermin ye. bagi ada nada sikit. malu pulak tengok balik video ni. haha

fieDa saHaDdiN said... [Reply to comment]

hahahhaha..ak tbyg je ko ckp depn aku..snyum sorg2 aku tgk kwn ak ni da maju..haha

alif haris said... [Reply to comment]

wah wah .. abg nogori buat vid :)
hehehe ..
nice bro ^^

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fieDa saHaDdiN
mekasih fieda. belum cukup maju lagi ni. baru nak tingkatkan je. kalau ada yg menyokong aku teruskanlah camni ye. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@alif haris
haha. video kaku je bro. takde edit2 pun. hehe

SyazwanSarawak said... [Reply to comment]

walaupun internet laju aku rasa malas gila nak bukak video ko. kehkehkeh

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@SyazwanSarawak
yela entri aku tak best kan sebab tu ko tak sudi tengok video aku ni. aku paham wan. huhu

el-janna said... [Reply to comment]

den pon dah tepengaruh ni ha ,somenjak dok somban^^

azu said... [Reply to comment]

tak dapek den nak nolong jang tu..haha kalo dgr Azu cakap negori, hentam gelak punye..jom singgah blog Azu!tq2
http://azumie.blogspot.com/2011/08/berbaloikah-111-entry-dengan-142.html

Lilynn Sazlin said... [Reply to comment]

eden orang nogori haa..tapi eden tak ghoti ckap nogori. tok wan den dah lamo dok kL... ahahaha

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@el-janna
haha. bagusla. bertambah org yg boleh cakap nogori. :)

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@azu
cubo cakap sikit. nak dongar ha. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Lilynn Sazlin
haha. kiro ekau cakap KL yola sekarang yo?? hehe

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said... [Reply to comment]

malaysia kaya dgn loghat..mcm2 loghat ade. =)

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Khumaera Ismail aka Habibi Hamid
ye betol2. maera guna loghat yg mane pulak?? hehe

Alia Natasha said... [Reply to comment]

eseiii nak duit belanjaaaa ;P heeee ~ topup kan untuk eseiiii daddyy :P


ps > tak saborr eseii nak tunggu part 2 ;)

amir aizat said... [Reply to comment]

cool lah siap ad vid lg,hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Alia Natasha
haha. daddy pun lama tak topup ni.

tunggu minggu depan ye part 2. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@amir aizat
video takde edit2 tak cool sangat la. hehe

shafiqabdshukor said... [Reply to comment]

setaun dok nogori.. dah banyak bondo den blajo ni ha...

WAHIDA ALIAS said... [Reply to comment]

dalam byk2 loghat..loghat nogori plg beshh...hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@shafiqabdshukor
haha bagus la. lagi lamo duduk nanti lagi banyak la ekau blaja. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@WAHIDA ALIAS
wah suka loghat nogori ke?? bagus2. hehe

zaty luvlianncezzz said... [Reply to comment]

cakap utagha pulak la lps nie :)

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
jangan terseksa kerana CINTA

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@zaty luvlianncezzz
tak pandai sangat la cakap utagha. tak boleh la nak ajar. huhu

ain fathihah said... [Reply to comment]

erk.. haha.

alif haris said... [Reply to comment]

ok r tu ^^ ..
jadi vid jugak ..
kalau aku nth kaku mcm mana nth..
aky ni dah la pemalu oragnya .. wakaka

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@ain fathihah
haha. nape terkejut sangat ni??

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@alif haris
aku pemalu jugak sebenarnye. ni pun dah abis cover la tau. hehe

SyazwanSarawak said... [Reply to comment]

eden sajo buat ayat kasi eko sentap. kekeke

mimi_atia said... [Reply to comment]

perggghh.aku tabik spring ko pian..hakhak! xlame lg popular la ko..huhu..HIDUP BLOG SI KACAK!!!

alinac lover said... [Reply to comment]

finally im here! yay~

hoo best nyer mengajar loghat N9 ni~

nk belajar2!!!

fahmie firas said... [Reply to comment]

Best entry nie.
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@SyazwanSarawak
haha. nasib baik aku cool. takde nak sentap2 ni. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@mimi_atia
mane ade popular la mimi. eh teruskan menyokong aku tau. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@alinac lover
jom la belajar yong. hehe

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@fahmie firas
mekasih ye bro. jangan lupa part 2 nanti tau. hehe

syrupmasin said... [Reply to comment]

haha..bagus2 ajar cakap negeri 9..haha..sile lebih kan vocab n9 tuh ye..permintaan anak murid nak belajar nih :D

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@syrupmasin
ni baru part 1 tu yg tak banyak lagi. insyaAllah lepas ni kita banyakkan lagi ye vocab nogori ni. hehe

syrupmasin said... [Reply to comment]

haha..baek cekgu :D

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@syrupmasin
bagus anak murid. hehe

Hassanal Haris said... [Reply to comment]

serius terbaik. buat video banyak2...den cadangkan...ekau buek debat dalam bahso nogori la....2 group lawan ....baru sodap nengok...hehe...cadangan den yor...

muhamadsufian89 said... [Reply to comment]

@Hassanal Haris
nak buek debat kono cari org laie. den ni rakam underground yo. kalau rakam ramai2 sogan den nak cakap nanti. haha

Tulus Sweet said... [Reply to comment]

hebat den laie. hehe

SperMAtids BloG said... [Reply to comment]

oi pian!1hhahaha
ad Vlog kee??! terbaik!
ahaha!
macam2..ahahaha

Anisa Anuar said... [Reply to comment]

bdk pilah dtg menyiggah

lovelylinda said... [Reply to comment]

Ayo x dapek nengok video... nanti lah..

Penaja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

apesal.com

 

Blog Si Kacak Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger